Life in progress va ser un projecte de Manel Bayo comissariat per Gala Pujol, dins el cicle Societat digital, del projecte container de www.igac.org realitzat l'any 2005. 

El container de l’igac.org col·leccionava, a principi de segle, projectes de Net Art a Girona. Un luxe que desgraciadament va acabar desapareixent. Narcís Gironell, Pep Canaleta i Clara Oliveras n’eren els promotors. La llista inacabable de participants contava amb noms com ara, Olga Lielina, Oscar Abril Ascaso, Jordi Mitja, Nuria Güell, Paco Torres Monsó, Mim Juncà.

Al 2005, Manel Bayo hi participà amb la peça “Life in Progress”, projecte comisariat per Gala Pujol. “life in progress” era una peça de net art avançada en el temps,  en certa manera molt propera a les xarxes socials i anticipava temes plenament contemporanis com ara el dret a la intimitat a les xarxes i l’ús que aquestes fan de la privacitat.

El mecanisme era senzill: Utilitzant una interface d’aspecte ingenu i divertit l’usuari anava triant diferents propostes que l’artista havia de realitzar l’endemà, aportant fotografies i diversos documents que en certifiquessin tot plegat”

“Durant 30 dies em vaig sotmetre a la voluntat dels internautes. Mitjançant un sistema de votacions, tothom que volia podia escollir que em posava, que llegia, a on anava, a qui li tirava els trastos…
Jo havia d’acreditar el compliment de les demandes amb un weblog que actualitzava cada dia. El resultat és com va definir un company -un tall geològic de la moguda gironina de principis de segle…-
També se’n pot fer una lectura en el sentit que el projecte em converteix en una mena de performer virtual al servei de l’internauta.”

Manel Bayo

Aquesta peça va ser presentada a la galeria Espais  de Girona i a l’espai Volart de Barcelona l’any 2005.

Instruccions

Un artista: Manel Bayo es sotmetrà durant 30 dies a la voluntat dels internautes. A partir del 15 de juny de 2005, tothom qui vulgui, a través d’aquest web, podrà donar instruccions a l’artista Manel Bayo. Instruccions que es compromet a complir.

Per tal de comprovar l’acompliment de la voluntat dels internautes, l’artista haurà de elaborar diàriament un weblog ( una espècie de quadern de bitàcola, o diari personal) aportant proves (fotografies, gravacions, etc. ) Que també podran ser visitades en aquest web.

Els usuaris del web podran també fer un seguiment dels seus moviments a traves d’un sistema de gps que s’actualitza un cop cada hora. Les instruccions que els usuaris poden donar fan referència a diferents aspectes de la vida quotidiana de l’artista, com per exemple la imatge personal, els hàbits alimentaris, la sexualitat…

Hi ha tres tipus d’instruccions: Les que cal portar a terme diàriament, les que cal realitzar el cap de setmana, i les que només caldrà que l’artista realitzi un cop al llarg del projecte.

També hi ha un apartat per realitzar propostes no previstes inicialment i que els usuaris vulguin fer.

Les opcions mes votades seran les que s’hauran de portar a terme.

A través del calendari es podrà a accedir al sistema de votació diari, al gps del dia actiu i al  Weblog de comprovació de les instruccions realitzades. També es podrà visitar un model de formulari.

Els usuaris podran votar instruccions per al dia que vulguin, i ho podran fer tantes vegades com vulguin.

“Life in progress”

Pep Prieto per al Diari de Girona

Una vegada a l’any i durant tres mesos, els habitants d’una ciutat emmurallada, activats pels sensors de calor i la necessitat de consumar el seu oci, es desplacen en ramat cap a una mena d’oasi urbà sota la promesa de trobar-hi l’espai d’esbarjo que se’ls nega en els locals que acostumen a ocupar.

Dit així, sembla la premissa d’un dels relat d’anticipació tan de moda entre els anys 40 i 50, però en realitat tot això no en té res, de fictici: a grans trets, és el que fan els veïns de Girona estiu rere estiu quan visiten les carpes (o veles, un mot gairebé en desús pels usuaris) de la Devesa.

La comparació no és gratuïta; realment, hi ha alguna cosa d’orwellià en aquest vaivé desenfrenat a partir d’una determinada hora de la nit. També és molt propi de l’imaginari fantàstic el trànsit d’un context urbà, asfaltat i massificat, a un recinte que s’erigeix en simulacre d’un entorn natural, un símbol de les contradiccions que mouen l’individu que l’habita. I si ens hi fixem, la majoria de dies tothom fa el mateix i veu la mateixa gent cada cop que visita les carpes. Fins i tot es reprodueix un patró de conducta: la gent hi va lúcida, en surt sense memòria i després conclou que no hi pensa tornar més. Fins l’any que ve, és clar.

Afortunadament, com en tota bona història de ramats sense guia, sempre apareix la veu discordant, la que reivindica les realitats amagades. Aquesta és una de les lectures que es pot fer de “Life in progress”, un projecte de l’artista saltenc Manel Bayo comissariat per Gala Pujol que permet, literalment, controlar-li la vida. Bayo se sotmet durant trenta dies a la voluntat dels internautes, és a dir que a través de la pàgina www.igac.org es pot votar què es posa, què fa i a on va, i ell, a canvi, penja al web una mena de quadern de bitàcola (fotografies incloses) per demostrar que compleix amb la vida que li programen. És una proposta impagable en la seva contemporaneïtat –comparteix, amb els esmentats relats, la inquietant sensació que no vivim tan lluny del que planteja- i, de passada, explora el grau de Victor Frankenstein (i de “voyeur”, i de Gran Germà) que hi ha en tots els usuaris.

Mentre uns, involuntàriament, viuen en la repetició d’esquemes, altres promouen projectes per qüestionar-los. Sort en tenim.

L’artista saltenc Manel Bayo presenta «Life in progress» a la Fundació Espais

LAURA PORTAL Girona 10 de juny de 2005

L’artista visual Manel Bayo (Salt, 1966) presentarà avui la primera obra del nou Container 05-06, a les vuit del vespre, a la Fundació Espais d’Art Contemporani. L’obra ha estat a càrrec de Bayo i la comissària del cicle, Gala Pujol. El cicle, titulat Societat Digital, fa una reflexió sobre com es pot presentar la societat futura des de l’existència de la xarxa d’internet. El primer artista del cicle, Manel Bayo, presenta una peça interactiva en què l’usuari participa en el comportament del creador a través d’una comunicació virtual que actua sobre la vida diària de l’artista. L’obra es titula Life in progress. La idea és que durant trenta dies Bayo se sotmeti a la voluntat dels internautes. A partir d’avui, tothom que vulgui, a: www.igac.org/container, podrà donar ordres a l’artista. A més, Bayo haurà d’elaborar diàriament un weblog, on aportarà proves conforme ha complert les instruccions donades. Hi haurà tres tipus d’ordres a donar: les diàries, les de cap de setmana i les que es realitzaran un cop al llarg del projecte. Els usuaris podran fer un seguiment dels moviments de l’artista a través d’un sistema de localització GPS, que s’actualitzarà cada hora.

Manel Bayo finalitza el projecte «Life in progress» amb una festa a la Mercè

E. Camps DIARI DE GIRONA

Des de mitjans de juny, l’artista de Salt Manel Bayo ha estat oferint la possibilitat als internautes que visitessin la pàgina web www.igac.org de controlar la seva vida. Es tractava, a grans trets, que tothom pogués decidir des de coses tan immediates i banals com la indumentària diària, fins a situacions un pèl més transcendents com ara les que tenen a veure amb les relacions interpersonals. Durant tot aquest mes, Bayo ha documentat amb meticulositat la realització de tot –o quasi tot– el que se li ha demanat. Aquesta nit, a partir de les deu, el Centre Cultural la Mercè de Girona acollirà una festa que servirà per posar punt i final a aquesta genuïna proposta interactivitat. L’artista amenaça prometent que hi haurà alguna sorpresa.

Imatges del disseny de la interfície:

Imatges dels reptes:

Entrevista al dominical del Diari de Girona:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Baixar document [106.61 KB]