Ombres xineses
Resultat de la proposta de Clara Oliveras, professora d’EMAXics

claraoliverasvalenti@gmail.com

 

Les ombres xineses són siluetes de figures pensades per fer teatre.

Per fer les figures de les ombres xineses necessitem un llapis, goma, cartró o cartolina (si pot ser negre millor, també es pot pintar), pal o filferro, cinta adhesiva o cola i estisores.

L’exercici consisteix a dibuixar una silueta d’una figura (persona, animal, planta, edifici, objecte…) sobre un suport rígid, tipus cartró o cartolina de color fosc (també es pot pintar), tot seguit retallar-la i unir-hi, per darrere, una tija o pal per poder-la manipular, sense que es vegi la nostra mà.

Si la silueta vol ser més treballada, es pot perforar fent detalls.

Un cop s’ha fet la figura, es col·loca entre un focus de llum o làmpada potent i una pantalla translúcida (tipus tela fina blanca, llençol, paper clar fi…) i l’ombra d’aquesta figura queda projectada sobre aquest suport, així podeu muntar la vostra petita història o teatret.

Les ombres xineses tenen el seu origen a Java, una illa d’Indonèsia fa més de 5.000 anys, A Europa no van arribar fins al segle XVIII. A partir de 1860 es van comercialitzar com a joguina a Catalunya, es venien làmines de tot mena de figures retallables.

Com a mostra d’un espectacle d’ombres xineses us deixo una representació que van muntar les nenes i els nens d’EMAXics I i II l’any 2014.

Espero que us agradi i rebre alguna de les vostres siluetes retallades, que estic segur que seran molt creatives!