Retrat i autoretrató
Proposta de Clara Oliveras, professora de Tècniques Pictòriques. de l’EMA.

claraoliverasvalenti@gmail.com

Aquest era el primer exercici que us volia proposar quan vam començar a treballar la pintura acrílica i vinílica, a Tècniques Pictòriques. Aquests dies de confinament, que passem tantes hores convivint amb la parella, fills, pares, companys de pis, família… dins un mateix espai, proposo reprendre aquest exercici i fer un retrat de les persones que teniu més properes o, en cas de no compartir habitatge, podeu treballar a partir d’una fotografia o fer un autoretrat, ja que segur que tots teniu un mirall a casa.

Un bon retrat, a part de reproduir, de manera més a menys fidedigna, la semblança dels trets facials, ha de descriure la personalitat, l’estat d’ànim i les característiques personals; el retrat pot ser psicològic, simbòlic, realista, expressionista… s’ha de saber trobar la millor manera de representar al retratat. Per això, bans de començar, heu d’estudiar com voleu que sigui el retrat: on disposareu el model dins la composició, quins colors són els que el defineixen millor, que apareixerà al fons, quina serà la seva expressió facial (seriós, simpàtic, absent, cansat, trist, despreocupat…), quina posició o acció farà el personatge (passiu, llegint, dormint, treballant…), quina part del cos es representarà (rostre, bust, cos sencer), quins elements acompanyaran i complementaran el retrat… Tot ajudarà a reproduir i descriure a la persona retratada.

Aquest exercici està pensat per fer amb tècniques acríliques i viníliques, que faciliten les correccions, però també es pot fer a manera d’esbós o sketch ràpid amb aquarel·les, tinta, llapis, retoladors…