La casa de la bomba

“La casa de la bomba” és una col·lecció de dibuixos de 26 objectes supervivents de l’explosió del domicili familiar de Manel Bayo l’any 1990.

lacasadelabomba-manelbayo

Una explosió de gas destrossa una casa i afecta una illa d’habitatges de Salt.

Hi havia cinc persones dormint a l’edifici però cap d’elles no va resultar ferida.

SUSANNA OLIVEIRA. Punt Diari 8/4/1990

lacasadelabomba-manelbayo2Una forta explosió produïda per una fuita de gas va causar ahir al matí importants danys materials en un habitatge del carrer Torres i Bages de Salt i desperfectes en tota una illa de cases que hi ha entre aquest carrer i el passeig dels Països Catalans.

En el moment de l’explosió hi havia cinc persones a l’habitatge, que dormien a la planta superior, però cap d’elles no va resultar ferida.La Policia Municipal de Salt ha obert una investigació per determinar les causes de la deflagració i si hi podria haver algun tipus de negligència.

De moment es desconeix si l’explosió va ser provocada per una acumulació de gas ciutat o per butà.

La casa afectada, que està situada a vint-i-cinc metres del mercat municipal, al número 71 del carrer Torres i Bages, estava connectada a la xarxa de gas ciutat des de divendres, però encara no s’havia retirat de la casa una bombona de butà, de la qual no s’havia extret el regulador i continuava connectada a l’antiga instal·lació, que estava fora de servei. L’explosió es va produir a dos quarts de deu del matí per una acumulació de gas a la cuina de l’immoble propietat de Joan Manuel Bayo Seoane.

L’ona expansiva va provocar que s’ensorressin algunes parets mitgeres de la casa i que es trenquessin els vidres de totes les finestres. El mobiliari que hi havia a la planta baixa de la casa va quedar pràcticament destrossat, i la porta metàl·lica del garatge va cedir i va sortir de les guies. El pis superior,de l’habitatge, tot i que hi va haver alguns danys i es van esquerdar algunes parets, va ser la part menys afectada de la casa.

En aquesta planta hi havia, en el moment de l’explosió, cinc membres de la família Bayo que dormien, entre ells una dona de vuitanta-dos anys que va ser atesa en un primer moment pels veïns a causa del seu nerviosisme. Cap d’ells, però, no va resultar ferit. Malgrat els importants danys que es van produir, l’estructura de la casa no va resultar afectada i no hi ha perill d’ensorrament, segons va informar la Policia Local. La proximitat de l’habitatge al mercat municipal va fer que nombroses persones, que hi treballaven o hi estaven comprant, sortissin al carrer en sentir la forta explosió.

lacasadelabomba-manelbayo3L’explosió va afectar també set o vuit habitatges de l’illa de cases que hi ha entre el carrer Torres i Bages, el passeig del Països Catalans i els carrers Pacheco i Picasso. En alguns d’aquests habitatges es van esquerdar les parets i es van trencar els vidres. L’ona expansiva també va provocar que es desplacessin els mobles d’aquests habitatges. Agents de la Policia Local de Salt i de la Policia estatal van acordonar la zona i després van procedir a precintar la casa.

Pocs minuts després de l’explosió, s’hi va presentar també una dotació dels Bombers, que van haver d’apagar uns petits punts de foc que hi havia en una renta-vaixella. La Policia Municipal de Salt ha obert una investigació per determinar si l’explosió podria haver estat causada per algun tipus de negligència i si es va produir per acumular de gas ciutat o de gas butà. Divendres al matí l’empresa instal·ladora va completar la connexió a la xarxa de gas ciutat però no es va retirar la bombona que subministrava butà a l’escalfador.

Aquesta bombona va ser trobada amb el regulador obert i mig glaçada. Fonts de l’empresa Gas Girona van atribuir a una fuita de butà la causa més probable de l’explosió i van assegurar que les instal·lacions de gas ciutat, de les quals són responsables, eren correctes i estaven en perfectes condicions. Després de l’explosió van revisar, com a mesura de seguretat, les instal·lacions de la resta de cases de l’illa afectada, que també s’havien posat en servei en el transcurs d’aquesta setmana. Aquest rotatiu no es va poder posar en contacte ahir amb l’empresa que va fer la instal·lació.

[space size=”60px”]

Supervivents