Temps de flors
Proposta de Clara Oliveras Manel Bayo, professora de Tècniques Pictòriques de l’EMA

claraoliverasvalenti@gmail.com

Per aquestes dates, del 9 al 17 de maig, Girona estaria celebrant la 65a edició de Temps de Flors. L’arribada del COVID19 ha fet que s’anul·lés una de les convocatòries més populars i que més visitants d’arreu porta a la ciutat.

El 1954 es va celebrar un petit esdeveniment al Saló de l’Ajuntament de Girona, omplint-se de flors. L’interès que va despertar, aquest muntatge, va fer que l’any següent s’organitzés una mostra floral. Així es va iniciar una llarga i exitosa trajectòria que ha arribat fins a l’actualitat.

En aquest extens recorregut, primer si van apuntar el Monestir de Sant Pere de Galligants i el claustre de Sant Domènec, poc temps després li van seguir esglésies, llocs d’interès històric, patis interiors de cases, jardins públics… del Barri Vell i , més recentment, també si han apuntat edificis d’interès de l’Eixample. La combinació d’ornamentació floral, arquitectura i història ha estat la clau de l’èxit d’aquest festival.

Des que el 1992, l’Ajuntament de Girona es va implicar en l’organització, Temps de flors va fer un salt qualitatiu i quantitatiu en la seva projecció, esdevenint una icona imprescindible de la ciutat.

Ja que aquest any no se celebrarà Temps de Flors, jo us proposo pintar-ne: rams, testos, plantes i arbres florits, flors solitàries, poms de flors, enredaderes florides, flors cultivades o silvestres…: violetes, lliris, quiquiriquics, margarides, ginesta, mimosa, roses, flors d’ametller i cirerer, lilà, gessamí, orquídies, farigola, glicines, clavells, romaní, hortènsies, campanetes, begònies…

M’agradaria que les flors fossin el pretext per treballar la taca i el color. Podeu utilitzar les aquarel·les i les anilines, fent aiguades generoses, deixant treballar el color i l’aigua a l’atzar, també podeu controlar la taca movent el paper, decantant, bufant, tamponant, fent rentats, emprant sal, lleixiu, sabó… Si treballeu amb acrílics o vinílics, podeu fer-ho amb moll o en sec, feu amb els pinzells carregats, generosos de pintura o amb aiguades, tacant, també podeu esquitxar, gotejar, deixar regalimar, fer rentats sota l’aixeta, fer textures introduint càrregues…alguns d’aquests procediments els hem treballat a classe.

Per altra banda, si voleu fer una representació de les flors més de tipus analític, delicada, descriptiva, a la manera del quadern d’un naturalista, heu de començar per un dibuix acurat, detallista i tot seguit acolorir-ho, millor amb aquarel·les, treballant per superposicions, del clar al fosc, o també podeu fer-ho amb llapis de colors.

També podeu optar per un treball més estructurat, geomètric, fins i tot apropar-vos a l’abstracció. Recordeu les imatges, passades a l’escola, de com Piet Mondrian va sintetitzar un arbre fins a arribar a una estructura totalment geomètrica? Doncs a partir d’aquest exemple, utilitzant reserves, podeu compondre la vostra obra.

Espero els vostres treballs. Bona feina!